Placinta cu foi fine

miercuri, 31 august 2016

Supa rece de castraveti

Ingrediente:
1 castravete mai mare + câteva felii pentru decor,1 legătură de mărar,2-3 fire de ceapă verde ,600 ml supă clară de legume ,200 g iaurt, 100 ml smântână (12% grăsime), piper măcinat, sare.

   Mod de preparare:
Curăță de coajă castravetele și taie-l cubulețe. Clătește sub jet de apă rece mărarul, apoi toacă-le mărunt. Curăță și taie ceapa. Pune castraveții într-un castron împreună cu ceapa, ierburile și supa clară. Amestecă. Adaugă iaurtul, smântâna, sare și piper proaspăt măcinat. Acoperă supa și dă-o la rece pentru două ore. Servește supa rece de castraveți decorată cu felii de castravete și frunze de marar.

Chec la tava din oua de rata

Ingrediente:10 oua de rata,15 linguri de zahar,15 linguri de faina,8 linguri de ulei,2 plicuri de zahar vanilat,1 plic praf de copt dizolvat in putina zeama de lamaie,2 linguri de cacao,3 pumni de nuca prajita putina si taiata cu cutitul marunt,1 borcan de visine fara samburi.

 Mod de preparare: Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare (cele de rata sunt mai albe ca ce de gaina si au o consistenta mai fluida putin) si cand incep sa creasca putin sa faca spuma se adauga rand pe rand 8 linguri de zahar si se continua baterea pana creste in volum si s-au intarit.Galbenusele se bat cu zaharul si zaharul vanilat si se adauga in fir uleiul ca la maioneza se continua baterea pana isi dubleaza volumul si topeste zaharul tot.
Albusurile se amesteca cu galbenusele apoi adaugam faina in ploaie si praful de copt.Din compozitie lasam cateva linguri bune pe care le amestecam cu cacaua.Intr-o tava dreptunghiulara punem hartie de copt punem compozitia galbena apoi nucile taiate marunt,compozitia maro cu cacaua si deasupra visinile fara samburi.Se coace la foc potrivit 30-35 minute.
Dupa ce se coace se pudreaza cu zahar pudra.













Vinete pane

Ingrediente: 2-3 vinete medii,2 oua,300 ml apa,putina drojdie uscata,ulei,cimbru,patrunjel tocat marunt,sare,piper.

Mod de preparare:

Intr-un castron mai mare se amesteca faina,ouale,uleiul,piperul,cimbrul,drojdia,patrunjelul tocat marunt si sarea.Se amescteca pana se formeaza o pasta grosuta apoi se adauga apa putin cate putin si apoi se lasa la dospit o ora.Intre timp vinetele se spala bine si se tai rondele , se presara cu sare si se lasa 30 minute pana se elimlna sucul .Se dau prin aluatul de mai sus si se prajesc in uleiul incins .Se scot apoi pe servetele absorbante si se servesc imediat cu rosii. Am incercat si vinete pane(snitel) si sunt foarte bune.E un aperitiv rafinat.




Orez bio cu piept de curcan

Ingrediente:200 gr. orez bio( e maro la culoare),0,500 gr piept de curcan,1 morcov mare,1 patrunjel,o telina mica,1 ceapa mare,2 linguri de pasta de gogosari (facuta in casa),frunze patrunjel si marar, sare si piper.
Mod de preparare: Intr-o craticioara se pun la calit morcovul,patrunjelul,ceapa si telina taiate cubulete in putin ulei.Pana se calesc putin pieptul de pui se taie cubulete si se adauga peste legume.Pui pasta de gogosari si apa si se lasa la fiert pana se fierbe pieptul pe jumatate si apoi adaugi orezul in prealabil spalat mai pui apa si lasi la fiert 45-50 minute.La sfarsit adaugi verdeata (frunze de marar si patrunjel taiate marunt) si sarea si piperul. Orezul bio maro la culoare fierbe un pic mai mult decat celelalte feluri de orez.
Eu l-am descoperit acum un an de zile iar sotul meu a slabit cu acest orez 19 kg.Este foarte sanatos si hranitor.





Crema de ciuperci

  Ingrediente
500g ciuperci de padure
1 legatura patrunjel
1 ou
ulei de floarea soarelui
1 lingurita mustar cu miere
sare, piper
1 iaurt simplu
Mod de preparare
Crema de ciuperci de padure este un aperitiv absolut delicios, nelipsit de pe masa mea de sarbatoare. De asemenea o prepar si cand imi este pofta de o gustare delicioasa.

Ciupercile intregi spalate si curatate se pun la fiert in apa cu putin otet pana se inmoaie.
 
Se scurg de apa si se lasa la zvantat pana pregatim maioneza.
N-am cumparat niciodata maioneza, e simplu de preparat in casa. Separam galbenusul, il punem intr-un bol, adaugam lingura de mustar si incepem sa amestecam constant si rapid, adaugand putin cate putin ulei de floarea soarelui.
Maioneza se poate face si cu mixerul vertical, se prepara mult mai usor si sansele ca sa se taie scad considerabil.
 
Secretul reusitei pentru maioneza (din experienta mea) este lingura de mustar sau zeama de lamaie adaugata la inceput, amestecatul constant si adaugarea uleiului in fir subtire. Maioneza este gata cand este ferma si nu curge.
Adaugam apoi sare si piper dupa gust si 1 cutiuta de iaurt simplu .
Maruntim bine ciupercile cu ajutorul unui blender, adaugam frunzele de patrunjel spalate si tocate, un catel de usturoi daca doriti, apoi adaugam maioneza si amestecam pana la omogenizare.
Gustam, mai adaugam sare si piper daca e necesar, si servim pe paine proaspata, sau prajita.
 

Mancarica de fasole verde

Ingrediente: 1 kg fasole verde,1 morcov,1 patrujel radacina,1 telina mai mica radacina,1 ceapa mai mare,1 lingura pasta de ardei(facuta in casa),2 rosii (fara coaja),1 ardel galben,3 linguri ulei,frunze patrunjel,sare,piper.
Mod de preparare
   Fasolea se curata de codite si se spala.
   Intr-o craticioara mai mare punem uleiul apoi ceapa,morcovul,patrujelul si telina taiate marunt si se lasa la calit putin apoi adaugam fasolea lasam cam 5 minute pe foc asa apoi adaugam apa.Lasam sa fiarba cam 25-30 minute pe foc iar spre final adaugam pasta de ardei din borcan si cele doua rosii fara coaja si taiate marunt.La final punem sarea si piperul si frunzele de patrujel tocate marunt.









Ardei umpluti cu varza

Ingrediente: 5 kg ardei rosii si galbeni(cum ai), 3 verze mai mari si una rosie(optional),150 gr sare grunjoasa,hrean,boabe piper,boabe mustar,frunze telina verzi,crengute marar si cimbru uscat,5 litri apa,0.700 ml otet,putin salicil sau 1 plic pikant fix.

Mod de preparare
    Varza se da pe razatoarea mare  si se lasa cu sarea la murat cam 1-2 ore.Ardeii se spala si se curata de cotoare si seminte.Cand varza a lasat apa ardeii se pot umple.
Pentru saramura punem apa,otetul si sarea la foc pana fierbe apoi asa fierbinte se toarna in borcane peste ardeii.
In borcanele spalate si sterilizate se pun boabele de piper si mustar apoi crengutele de marar si cimbru uscat asezam ardeii si punem printre hreanul fasiute iar deasupra frunzele de telina verde si un varf de cutit cu salicil..Saramura se pune fierbinte peste ardeii.Se capseaza si se aseaza direct in camara.Sunt foarte buni si aromati pentru iarna.













Zacusca de hribi

INGREDIENTE · 6 kg hribe(ciuperci de padure) · 1 kg morcovi · 1 kg ceapa alba · 3 kg ardei kapia · 2 kg gogosari · 1 litru jumatate de ulei · Sare de mare neiodata · Piper boabe · 1 l bulion

 MOD DE PREPARARE
 Ciupercile se spala si se fierb.Ardeii kapia si gogosarii se coc pe plita si se curata de pielite.Ceapa si morcovul se curata si se fierbe.Toate se dau prin masina de tocat carne. Intr-o cratita se pune 1 litru de ulei ,se adauga ceapa data prin masina de tocat carne,morcovul ,ardeii si gogosarii si hribele date si ele prin masina de tocat. Se amesteca si se lasa la fiert cand sunt aproape fierte adaugam si restul de ulei si bulionul si mai lasam sa fiarba inca 10 minute.Se adauga sarea si boabele de piper.Cand este gata se pune in borcane curate ,se capseaza si se dustuleste in aburi circa 40 de minute.Se lasa sa se raceasca in apa si apoi se scoate ,se sterg borcanele si se eticheteaza.




vineri, 26 august 2016

Lasagna bolognese

Ingrediente:
 Pentru sosul bolognese: 1 kg carne tocata de vita,1 l bulion,2 linguri pasta ardei(facut in casa cu ceapa si rosii),100 ml apa, 4 linguri ulei,2 morcovi,2 cepe,3 catei usturoi,sare,piper,rozmarin,cimbru.

 Pentru sos bechamel:700 ml lapte,70 gr faina ,100 gr unt,
sare,piper,ierburi aromatice(cimbru,coriandru,rozmarin macinate fin printr-o rasnita)

 Pentru asamblare: 250 gr telemea de vaca putin sarata,200 cascaval,foi de lasagna.

 Pentru acesta reteta am facut cascavalul in casa si foile de lasagna tot in casa cu taitei de casa.Le-am taiat lungi cat tava.

 Mod de preparare: Intr-o tigaie cu pereti inalti se pune uleiul apoi adaugam morcovul dat pe razatoarea mica si ceapa taiata cubulete.Se caleste putin adaugam apoi pasta de ardei si carnea tocata de vita si putina apa, se amesteca incontinuu pana se patrunde carnea putin apoi adaugam bulionul si lasam sa fiarba cam 30 minute pana sosul scade si carnea se patrunde bine. Pentru sosul bechamel folosim o cratita in care punem untul la topit apaugam faina si lasam putin sa se rumenesca (sa nu se schimbe la culoare) apoi adaugam laptele si condimentele impreuna cu sarea si piperul.Se invarte continuu cu un tel pana se ingrosa.

 ASAMBLARE: In tava unsa cu putin unt se pune un strat de sos bechamel (CA SA NU SE ARDA FOILE) apoi 2 foi de lasagna un strat de sos de bechamel, un strat de sos bolognese,putina telemea si cascaval razuite,iar foi iar sos alb si tot asa pana terminam cantitatile si foile. Deasupra trebuie sa ramana un strat de foi putin sos alb si presaram cascaval deasupra.Se da la cuptor 45-50 minute.Se poate servi calda sau rece(se poate taia mai bine).

 Este o reteta super, extrem de delicioasa facuta in straturi de foi si sosuri cu gusturi deosebite.