Placinta cu foi fine

marți, 20 septembrie 2016

PLACINTA CU CARNE

Ingrediente:
 Pentru aluat:600 gr faina,4 linguri pline cu untura de porc,4 linguri smantana,2 oua,50 gr lapte +drojdie cat o nuca,sare.
Pentru umplutura:700 gr carne de porc tocata,2 cepe mari,2 oua,1 lingura pasta de ardei (proaspata facuta din ardei rosu), frunze de marar si patrunjel verde,4 linguri pesmet, sare,piper +1 galbenus(pentru uns deasupra).

 Mod de preparare.
    Pentru aluat se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat bun de intins foi.(se fac 2 foi).

 Pentru umplutura se caleste ceapa taiata marunt apoi punem carnea de porc tocata si se lasa pe foc pana se schimba culoarea.Apoi se adauga pasta de ardei si se mai lasa cam 20 minute pana se patrunde carnea(daca trebuie se adauga din cand in cand apa ca sa nu se prinda de tigaie).La final adaugam ouale,frunzele de marar si patrunjel,sare,piperul si la urma pesmetul.

 Intr-o tava dreptunghiulara se pune o foaie din aluat apoi umplutura apoi a doua foaie pe care o intepam cu furculita.Deasupra ungem foaia cu galbenus de ou.Se coace la foc potrivit cam 35-40 minute pana deasupra e rumena. E o placinta ideala ca aperitiv .Merita incercata.










Prajitura cu foi cu nuca si biscuiti

Ingrediente:
 Foi - 9linguri zahar,2 oua intregi,2 linguri miere de albine,2 linguri ulei,1 lingurita bicarbonat de sodiu dizolvat in putina zeama de lamaie,9 linguri nuca macinata,faina cat cuprinde(300-350gr).

Crema: 500 ml lapte,2ling.gris,2 plicuri zahar vanilat,1 rama ,100 ml frisca, 1 pachet de biscuiti,100 ml cafea fiarta,200 gr zahar.

 Mod de preparare:
Pentru foi se amesteca toate ingredientele si se fac 2 foi.Foile se intind cu mana nu cu sucitoarea.Foile se coc pe dosul tavii unse cu ulei.

Pentru crema punem la fiert laptele,zaharul si zaharl vanilat cand fierbe adaugam grisul se amesteca pana se ingroasa si se lasa la racit.Apoi se adauga in rama frecata spuma in prealabil. Frisca se bate spuma.

Asamblare:1 foaie cu nuca,1/2 crema,biscuiti muiati in cafea,1/2 crema,a2a foaie cu nuca,frisca si optional bombonele de ciocolata.






Briose pufoase cu nuca,ciocolata si frisca si chec pufos

Ingrediente: 100 ml ulei,200 ml lapte,4 oua mari intregi,250gr. zahar, 2 plicuri zahar vanilat,250 gr faina,1 plic praf de copt,1 esenta de rom,4 linguri nuca macinata, 50gr. ciocolata.

Ornare: 100 ml frisca lichida,bombonele decorative.

 Mod de preparare:
Intr-un castron batem ouale cu zaharul si zaharul vanilat,apoi treptat adaugam uleiul ,faina amesctecata cu praful de copt si laptele.Toate se mixeaza pana devine ca o pasta.Compozitia se pune in forme de briose doar trei parti( eu am avut doar 8 forme de silicon si restul le-am pus in forme de cosulete cu hartie speciala pentru briose).In compozitia ramasa se pune nuca,esenta de rom si ciocolata razuita marunt.In fiecare forma se pune putin din compozitia cu nuca si ciocolata.Se coc 15-20 minute la 180 grade.Dupa ce se coc se lasa la racit si apoi se orneaza cu frisca batuta in prealabil si bombonele decorative(dupa preferinte).Ies aproximativ 24 de briose mari.

Cand am facut briose am facut si un chec cu ciocolata pufos . Compozitia pentru chec este la fel ca si pentru briose.












Mini pizza

Ingrediente:
Pentru aluat: 500 gr faina,250ml apa,putina sare,25 gr drojdie,4 linguri ulei.
Umplutura: bulion,condiment de cimbru uscat,cascaval,sunca pentru pizza(sau salam), porumb din conserva(sau congelator),ceapa,ardei,1ou pentru uns deasupra.

Mod de praparare:
 Pentru aluat se amesteca toate la un loc,se framanta bine si se lasa la dospit circa 30 minute.Apoi se intinde in foaie se intinde bulionul cu cimbrul apoi razuim cascavalul,punem ceapa si ardelul taiate cubulete,porumbul,sunca.(puteti pune ingredientele in orice ordine doriti).Apoi se ruleaza se taie in bucati groase de 2-3 cm si se aseaza in tava unsa cu ulei si apoi se ung cu oul batut bine.Se lasa la dospit in tava 30 minute apoi se pun in cuptor la foc potrivit.Se coc circa 20-25 minute. Sunt foarte bune si ca aperitiv.







luni, 19 septembrie 2016

Negrese glazurate

Ingrediente:pentru tava de 25/30 cm

Pentru negrese: 250 ml lapte,250 gr faina,200 gr zahar,100 gr unt topit,2 linguri mari cacao,3 oua,1 plic praf de copt,2 pliculete zahar vanilat,putina sare.

 Pentru glazura: 250 gr ciocolata pentru glazura (sau ciocolata amaruie sau ciocolata cu lapte),4 linguri ulei(sau 100 ml smantana dulce) Mod de preparare: Ouale intregi le amestecam cu laptele si untul topit iar zaharul cu cacaua si zaharul vanilat si sarea.Faina se amesteca cu praful de copt.Intr-un castron mai mare le amestecam toate la un loc.Compozitia o coacem intr-o tava cu hartie de copt la 150 grade cam 50 minute pentru a creste frumos si a nu se crapa.
Dupa coacere se lasa sa se racesca complet apoi se pune glazura topita pe baie de aburi. Se poate decora dupa preferinta cu nuca macinata sau nuca cocos sau bombonele decorative sau chiar cu frisca.













vineri, 16 septembrie 2016

Haios

INGREDIENTE:1,2 kg faina,300 gr osanza(hai),3 galbenusuri,3 linguri zahar,un praf de sare,1 lingura zahar,2 linguri otet,apa minerala cat cuprinde.

UMPLUTURA: gem de capsuni sau rahat, zahar praf

 MOD DE PREPARARE
 Din osanza si 600 gr faina facem un fel de aluat.cu care o sa ungem de trei ori aluatul pe care-l vom facem din restul de ingrediente. Din primul aluat facem trei gramajoare.Din celalalt aluat se intinde o foaie foarte subtire pe care il ungem cu prima gramajoara il impaturim il lasam la rece o jumatate ora si apoi repetam inca de doua ori ungerea si impaturitul.

Dupa fiecare ungere lasam aluatul la rece.Trebuie sa impaturim de fiecare data aluatul in acelasi sens.Inainte de coacere intindem aluatul de grosimea unui deget .

Se vor taia patratele cu un cutit infierbantat in foc. Se umplu cu gem de capsuni si rahat(dupa preferinte).Punem o sobitoare ca sa nu curga gemul afara.Le coacem la foc potrivit cu deschizatura catre interiorul cuptorului.

Dupa coacere se dau prin zahar praf.Sunt mai bune a doua zi.