Placinta cu foi fine

vineri, 21 octombrie 2016

Tocana de legume cu orez pentru iarna

Ingrediente:800 ml ulei,1.5 kg ceapa,2 kg ardei kapia,1 kg morcovi,2 teline,3 radacina patrunjel,1 l bulion(sau 2 kg rosii),0.700 kg orez,sare,piper, foi de dafin,2 leg patrunjel verde.

Mod de preparare:
     Legumele se curata si apoi se spala.Ceapa se taie julien, morcovii,patrunjelul si telina se dau pe razatoarea mare.Ardeii se taie felii subtiri si se calesc cu putina sare pana se inmoaie.Eu am calit ceapa separat iar morcovii si patrunjelul impreuna cu telina.Ardeii la fel separat

.Intr-o cratita mai mare le amestecam impreuna pe toate. Orezul se fierbe in apa, apoi se strecoara si se da sub un jet de apa rece.Cand toate legumele impreuna au o consistenta clara adaugam bulionul si apoi orezul fiert.Se mai lasa cam 20 minute .La final adaugam sare,piperul si frunzele de dafin.Chiar la final punem verdeata tocata marunt.

Asa calda o punem in borcane si cam 30 minute la dunst. O reteta usoara plina de legume si vitamine pe care o putem consuma si in timpul postului.




















miercuri, 19 octombrie 2016

Cheesecake cu struguri si mar

Ingrediente:
 Pentru blat: 400 gr biscuiti,250 gr unt sau 1 cub RAMA pentru prajituri
Pentru crema: 300 gr branza de vaci proaspata(scoaca),300 ml frisca lichida,150 gr zahar pudra+ 100 gr zahar,100 ml apa rece,100 ml lapte fierbinte,20 g gelatina(2 plicuri),3 plicuri de zahar vanilat. Decor: 2 mere mari rosii si un ciorchine de strugure alb.

Mod de preparare: Biscuiti de rup si se pun in blender.Se macina marunt si se adauga untul topit.Se amesteca bine. Intr-o forma rotunda cu pereti detasabili se aseaza stratul de biscuiti cu unt si se taseaza cu fundul unui pahar pentru a iesi cat mai drept.Se lasa la rece timp de o jumatate de ora.Intre timp pregatim crema si fructele.

 Pentru crema se pune pentru prima data gelatina (2 plicuri) in apa rece ca sa se umfle timp de 8-10 minute timp in care intr-un castron se blendareste branza pana devine o pasta fina apoi adaugam zaharul si zaharul pudra si cel vanilat.Mixam pana se face o crema pufoasa impreuna cu frisca lichida putin cate putin .Gelatina dupa ce s-a umflat se pune in laptele fierbinte dar racit putin ca sa se poata dizolva mai bine(daca pui gelatina in laptele fierbinte nu isi mai face efectul). Gelatina o adaugam apoi in crema putin cate putin si mixam in continuare.

Fructele le spalam. Merele se taie cubulete dar pastram doar cateva felii subtiri pentru decor.Strugurii ii taiem in doua si ii curatam de samburi.

Asamblare: peste stratul de biscuti punem pe marginea formei struguri si felii de mar jumatate di crema apoi cubuletel de mar si jumatatile de struguri apoi cealalta jumatate de crema si ornam cu struguri si felii de mar.(dupa preferinta).

 O prajitura usoara fara coacere cu fructe de sezon.














marți, 18 octombrie 2016

Placintele pufoase de toamna

Ingrediente: 1 kilogram de faina 300 ml lapte acru ( lapte batut) 300 ml lapte dulce 1 lingurita de sare 1 lingura de zahar 25 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata (eu am folosit uscata) 100 de grame de untura de porc 250 de grame de branza de vaci, proaspata 1 ou intreg 200 de grame de telemea rasa 1 ou intreg (pentru uns placintelele deasupra) 3 linguri de lapte susan

Mod de preparare:
   Se amesteca drojdia uscata cu zaharul . Se adauga 1 lingura de faina si aproximativ 100 de ml. de lapte batut, la temperatura camerei; se lasa sa dospeasca drojdia, aproximativ 10 minute. Faina se cerne intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea. Se face o gaura la mijloc, se adauga maiaua dospita, apoi restul de lapte batut si lapte dulce , la inceput amestecand, apoi se framanta energic pana la obtinerea unui aluat neted, elastic, care nu mai adera de peretii vasului si se dezlipeste de pe maini (daca aluatul e prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina, dimpotriva daca e prea vartos, se adauga cate o lingura de lapte batut, pana la obtinerea consistentei ideale.

Aluatul se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu o folie alimentara si apoi cu un prosop si se lasa la dospit intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Se pregateste umplutura amestecand branza de vaci, 1 ou intreg si telemeaua rasa. Pe planul de lucru uns cu putina untura, se rastoarna aluatul si se intinde pana la obtinerea unui dreptunghi (destul de mare va fi) putin mai gros care unge apoi cu untura si se face rulou.Eu am taiat ruloul in doua ca sa fie mai usor de lucrat cu el.Se intinde din nou fiecare rulou obtinand 2 dreptunghiri taiate la randul loc in patratele de 10/10 cm.

 Le umplem fiecare cu branza le rulam cu partea de imbinare in jos si le lasam la dospit cam 30 minute.Rulourile le asezam intr-o tava cu hartie de copt si la final le ungem cu 1 ou intreg batut cu 3 linguri lapte si presaram putin susan.Se coc la foc potrivit (180 grade) circa 35-40 minute pana capata o culoare maronie.

Dupa coacere le lasam sa se raceasca putin in tava.Sunt ideale calde cat si reci.
















Placinta impletita cu mere si stafide

Ingrediente:
Aluat:650gr faina,1 plic drojdie uscata (7 gr) sau 25 gr drojdie proaspata,putina sare,2 oua,150 gr zahar,250 ml lapte caldut,100 gr untura de porc(unt sau margarina cu 82% grasime).
Umplutura: 8 mere mari,150 gr zahar,100 gr stafide,2 plicuri zahar vanilat cu scortisoara,1 lingurita scortisoara,zeama si coaja rasa de la o lamaie mare,1 lingura faina,1 ou + 2 linguri lapte pentru uns deasupra placinta, putin zahar praf pentru pudrat .

 Mod de preparare:
     Intr-un castron mai mare punem faina amestecata cu drojdia(daca folosim drojdie proaspata facem o maiaua din putin lapte +zahar+faina) laptele caldut + zaharul,sarea,untura si ouale.Facem o coca usor de modelat si care nu se lipeste de maini.Coca o lasam la dospit cam 1 ora.

    Intre timp pregatim umplutura : curatam merele de coaja si de samburi, le taiem cubulete si le stropim cu zeama de la lamaie ca sa nu se oxideze si sa nu isi schimbe culoarea.Adaugam zaharul, zaharul cu scortisoara si faina si le punem pe foc mic cam 10 minute pana se topeste zaharul.Lasam merele sa se raceasca putin apoi adaugam coaja rasa de la lamaie,stafidele si scortisoara.
    Cand aluatul a crescut il impartim in doua si il lucram pe masa de lucru presarata cu faina. Intindem o foaie dreptunghiulara punem jumatate din umplutura pe mijloc, taiam oblic lateralele aluatului cu un cutit bine acsutit si impletim.Asa procedam si cu a doua bucata de aluat.Cele doua impletituri le asezam intr-o tava cu hartie de copt le ungem cu oul batut +laptele ca sa prinda o crusta aurie.Placintelele vor sta la cuptor cam 30-40 minute la 180 grade.

     Dupa ce s-au copt le lasam la racit si apoi le pudram cu zahar praf. Foarte aromata si destul de gustoasa aceasta placinta impletita.Se poate umple si cu branza si stafide sau chiar si cu ciocolata.