Placinta cu foi fine

marți, 11 iulie 2017

Placinta cu branza dulce cu foi subtiri de casa

Ingredinte:
 Pentru foi:0.500 kg faina,200-250 ml apa,1 lingura otet,2 linguri ulei,
 Pentru umplutura:0.500 kg branza de vaci(dulce),4 oua,4 linguri zahar, 2 plicuri zahar vanilat,coaja de la o lamaie,stafide,1 ou pentru uns placinta, zahar pudra pentru pudrat placinta.

 Mod de preparare:

 In mijlocul fainii cernute, se pun otetul si uleiul. Incepem sa framantam, adaugand apa, treptat. La final, trebuie sa avem un aluat fin, neted, nici prea moale, nici prea tare.Aluatul se tranteste cu putere de vasul in care l-am framantat de vreo 50 de ori, minim. Il impachetam apoi in folie alimentara si-l lasam la odihna o ora.

Intre timp, pregatim umplutura. Branza sfaramata cu furculita se amesteca cu ouale, zaharul si zaharul vanilat. Adaugam stafidele si coaja rasa de la o lamaie. Aluatul il impartim in 8-9 bucati, cat se poate de egale. Ungem blatul de lucru cu ulei si incepem sa intindem fiecare biluta de aluat, stropita cu ulei, cat se poate de subtire. Putem face asta cu sucitorul sau tragand usor dinspre centru spre margine. Orice metoda am folosi, trebuie sa obtinem foi foarte subtiri, ca foita de tigara. Cand foaia este indeajuns de subtire, o ungem cu putin ulei si pliem marginile laterale. Asezam umplutura la unul dintre capete sau peste tot ici colo, rulam si punem placinta in tava tapetata cu hartie de copt.

Ungem placintele cu ou si dam tava la cuptor, preincalzit la 200 grade C, aproximativ 30-35 minute sau pana cand devin aurii. Se servesc pudrate cu zahar pudra.

 Aceste foi subtiri se pot umple cu mere,cu visine,dovleac, gem de capsuni sau cu branza sarata sau cartofi.
















Chessecake cu cirese negre

Pentru blat:400 gr biscuiti,250 gr unt
 Pentru umplutura : 0.500 kg branza de vaci,500 ml frisca lichida,200 gr zahar,2 plicuri zahar vanilat,1 kg cirese fara samburi, 3 plicuri gelatina,100 ml lapte, 100 ml apa,100 gr zahar(pentru jeleu).

 Mod de preparare: 
  Biscuiti se maruntesc in blender si se pune untul topit peste biscuitii macinati.Intr-o forma cu margini detasabile se pune stratul de biscuiti si se da la rece pentru 30 minute. In cele 100 ml apa se pun 2 plicuri de gelatina si se lasa sa se umfle.Intre timp blendarin branza de vaci pana devine ca o pasta apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si frisca lichida si se continua baterea cu mixerul cam 3 minute pana creste crema (se cam dubleaza).Gelatina care deja s-a umflat se pune ca sa se dizolve in cele 100 ml lapte cald dar nu fierbinte. (Gelatina pusa in laptele fierbinte nu se dizolva cum trebuie si nu isi face efectul ).Astfel gelatina dizolvata in lapte se amescteca cu crema de branza si astfel obtinem umplutura.

 Ciresele fara samburi se aseaza roata dupa forma adaugam 1/2 umplutura apoi 1/2 din cantitatea de cirese iar umplutura de branza si deasupra facem un jeleu de cirese.Ciresele ramase se pun pe foc cu 100 gr zahar si un plic de gelatina.Jeleu se lasa sa se racesca putin( nu se pune fierbinte peste crema riscam sa se taie) apoi il intindem deasupra.

Se lasa la rece la frigider cam 4-5 ore.

 O reteta usoara, racoritoare, rapida si fara coacere.SUPER BUNA.